EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Nettleiedebatten: Ny nettleiemodell gir oss i EFO og 28 organisasjoner og foreninger endelig tommel opp.

Av:
Last ned PDF
6.5.2022

Etter sju år med nettleiedebatt kan vi endelig melde om enighet. Olje- og energidepartementet (OED) har vurdert anbefalingene til ny nettleie fra 29 nettselskaper og organisasjoner og konkludert med at de skal tas til følge. Vi kan fra 1. juli se frem til en god og rettferdig nettleie.

Formålet med den nye nettleien, har det vært bred enighet om. Interessekonflikter knyttet til detaljer rundt den nye nettleiestrukturen har gjort at prosessen har tatt lang tid.

Elektroforeningen (EFO), sammen med 11 nettselskaper, 5 miljøvernorganisasjoner, 4 forbruker- og boligorganisasjoner og 8 øvrige bransje- og interesseorganisasjoner gikk sammen om å lage forslag til en modell som sikrer en balansert oppnåelse av ulike hensyn til kostnadsriktighet, enkelhet, rettferdighet og enøk.

Og det er med glede vi kan melde om at det er dette forslaget OED nå har sagt de vil implementere, ifølge en pressemelding på departementets hjemmesider.

«Etter intense diskusjoner og forhandlinger er det en glede at OED har landet på vårt felles forslag til ny nettleiemodell. Dette mener vi i EFO er en rettferdig modell som sikrer fordeling av nettkostnader, og samtidig motiverer til strømsparing i form av energieffektive produkter og løsninger, egenproduksjon og lagring» sier Frank Jaegtnes, adm.dir i EFO.

 

Det overordnede målet med å endre strukturen på nettleien er å øke utnyttelsen av det eksisterende strømnettet, noe som kan spare samfunnet for store nettinvesteringer.

«Nå vil vi få en mulighet til å få fortgang i elektrifiseringen av Norge, med mindre  utbygging av eksisterende nett. Klarer vi å flytte forbruket gjennom eksisterende nett, vil prisen per kWh reduseres og nettleien vil kunne bli rimeligere» tilføyer Jaegtnes.

Ifølge det opprinnelige forslaget fra myndighetene skulle mesteparten av nettleien faktureres i form av et kapasitetsbasert fastledd, noe som var dårlig nytt for alle som er opptatt av gode energiløsninger hos forbrukerne. Den største endringen som OED nå har vedtatt er at energileddet vil fortsette å utgjøre mesteparten av nettleien, noe som sikrer en rettferdig fordeling av strømkostnadene og gode insentiver til enøk. Det vil likevel introduseres nye elementer på nettleien i form av en enkel tidsdifferensiering og en fast avgift som reflekterer hvor mye nettkapasitet hver kunde har behov for. Disse elementene er nå  utformet på en slik måte at forbrukerne ikke må snu opp ned på livene sine.

Jaegtnes fortsetter; «Det nye forslaget er langt mer balansert, og forbrukeren slipper å planlegge når man skal dusje, lage middag eller sette på oppvaskmaskinen. Den nye lettleiemodellen er langt mer forbrukervennlig enn det opprinnelige forslaget»

Ifølge departementet skal den nye nettleien i første omgang vare i to år. Deretter skal det gjennomføres en bred evaluering, og erfaringene vil vise om modellen bør justeres ytterligere.

 

 

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing