EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Bilde: Adobe Stock, Smile23

Vil ha "Statens Lånekasse for strømsparing"

Av:
Last ned PDF
5.9.2022

Elektroforeningen, Varmepumpeforeningen og Nelfo – en landsforening i NHO, mener at selv med de skyhøye strømprisene går energieffektiviseringen for sakte. Norge trenger et kraftfullt verktøy for energieffektivisering, som gir reell og varige effekt.

Derfor foreslår de en statlig ordning etter modell fra Statens Lånekasse for utdanning, hvor man får omgjort deler av lånet til stipend når energisparingen er oppnådd.

NVE har beregnet potensialet for energisparing i bygg til omlag 23 TWh. Politikerne har et fastsatt mål om 10 TWh energieffektivisering innen 2030.

Energibruken i bygg var i 2015 på 79 TWh, mens den i fjor var steget til 82 TWh. Utviklingen har med andre ord gått feil vei i en årrekke.

Riktignok er det nå tendenser til noe lavere energiforbruk i de områdene av landet hvor strømmen er dyrest, men det er grunn til å tro at dette primært skyldes atferdsendringer, og i mindre grad investeringer i energisparende tiltak.

Det er store variasjoner fra bygg til bygg når det kommer til hva som vil være de mest effektive tiltakene for å redusere energibruken. Men en terskel for mange, særlig i privatmarkedet, er selve investeringskostnaden. For noen husholdninger kan selv en varmepumpe være for mye som en engangsinvestering, selv om det lønner seg over tid. For andre er det investeringen i solcellepaneler som blir for høy.

Derfor mener Elektroforeningen, Varmepumpeforeningen og Nelfo at Staten må bidra til å legge til rette for at alle som vil, kan få gjøre tiltak for å redusere egen strømregning og bidra til å bedre den nasjonale kraftbalansen, gjennom å etablere en statlig låneordning. En slik låneordning vil dermed kunne gi norske husholdninger lavere strømpris.

Hvordan skal det fungere i praksis?
Forbrukerne kan søke om lån til tiltak i boligen som har som formål å redusere det totale energiforbruket. For at pengene skal omgjøres til lån må forbrukeren kunne dokumentere investeringer i energisparende tiltak, og at de har effekt. Hvor stor andel av lånet som ettergis, avgjøres av hvor stor energibesparelse som oppnås.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing