EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Bilde: Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen

Advarer mot skattelegging av solenergi

I en overraskende vending har Skatteetaten fastslått at all strøm produsert fra solcellepaneler skal skattlegges. – Tungvint og fordyrende, mener Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen.  

Elektroforeningen er bekymret for konsekvensene av skatteleggingen. – Hvis myndighetene nå begynner å praktisere skatt på privatprodusert solstrøm, sender de et negativt signal til de som nå vurderer om de skal installere solceller på taket sitt, fortsetter Jaegtnes

I strid med regjeringens egne mål

Også solcelle leverandørene er bekymret over utviklingen.  

- Nå må regjeringen komme på banen. De har selv satt et mål om at vi skal ha 8 TWh med solstrøm i Norge innen 2030. Det skjer ikke av seg selv. Byggenæringen opplever nedgangstider og permitteringer. Samtidig reduserer Enova støtten til solenergi, og nå kommer altså denne skattesmellen. Jeg frykter at 2024 blir nok et år med for få investeringer til at vi når målet, sier Stian Tollisen i Skarpnes, som installerer takintegrerte solcellepaneler.

Stian Tollisen, Fagleder elektro- solcelleprodukter i Skarpnes

Thor Christian Tuv, administrerende direktør i solcelleleverandøren FusEN, mener Skatteetaten misforstår hvordan solstrøm fungerer:  

- Alle med solcellepaneler på taket har muligheten til å bidra med overskuddsstrøm til strømnettet fra tid til annen, og når sola går ned så kjøper man strømmen tilbake. Nå skal man altså først betale skatt på strømmen man selger, og så må man betale strømpris, avgifter og nettleie for å få strømmen tilbake. Hvordan er det mulig å ha slike ideer når hele landet roper etter mer kraftutbygging?

Solenergi FUSen: Teamet
Thor Christian Tuv, administrerende direktør i FusEN

- Jeg vil anbefale regjeringen å se til Sverige, som gir full skattelette på alle investeringer i solenergi, i tillegg til gode støtteordninger. Det er det som trengs for å få fart på lokal solenergi også i Norge, fortsetter Tollisen  

Oppfordrer til endring i praksis

Elektroforeningen oppfordrer finansministeren til å pålegge Skatteetaten å endre denne praksisen, slik at inntektene fra solstrøm ikke skattlegges.  

-Det er positivt at Vedum nå varsler at han vil se nærmere på skattereglene for salg av overskuddsstrøm for private boligeiere. Vi må gjøre det mer, og ikke mindre, lønnsomt å satse på solenergi i Norge, avslutter Frank Jaegtnes

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing