EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

CES 2023 – Jakten på «True Power Independence»

Reisebrev fra Frank

I år er Elektroforeningen igjen til stede på CES som er verdens største tech-messe. Her er det rundt 4500 utstillere som viser frem tett opp til 20,000 nye og banebrytende produkter og løsninger i Las Vegas.
Det forventes ca. 170.000 besøkende og de som finner veien hit er produsenter, leverandører, utviklere og brukere av løsninger. Her treffer man mange teknologinteresserte, og det jaktes i høygir på samarbeidspartnere og markedskanaler.

Dag 1:
Messen startet i dag, 5. januar, og jeg har så langt bare sett en liten del, men inntrykket jeg sitter igjen med etter første dag er at det jaktes på løsninger som skal gjøre forbrukerne energiuavhengige.

AlphaESS,som leverer energilagringsløsninger, er tilstede og demonstrerer bla.AlphaESS BlackBee 1000 som er en bærbar kraftstasjon.

Gjengangeren er portable og sømløse energisystem som kan kobles til hjem, hytte, bil, båt, ja til og med campingteltet. Systemene består som regel av et hovedbatteri med innebygget intelligens/styring som kan kobles til faste eller mobile solceller samt settes opp mot for eksempel hjem og biler.

Batteriene jeg har sett så langt er på opp til 7kWh og forbausende små. Minner mye om litt mindre stasjonære PCer. De er modulære så det kan kobles til flere enheter og bygges ut til økt kapasitet. Samtidig kan det lett kobles til sammenleggbare og fleksible solceller med god kapasitet. Disse mobile batteriene fungerer også som invertere for solcellene og kan kobles mot strømnettet hjemme. Umiddelbart fremstod det som smarte og innovative løsninger for fremtiden. Men jeg lærte fort at disse løsningene allerede er på markedet og selger som «hakka møkk» i spesielt Tyskland og Nederland der fokus på energiuavhengighet er spesielt stort.

EcoFlow viser frem noen av sine løsninger.


Jeg har også merket meg at det ikke bare var en, men et titall tilbydere av disse løsningene og de fleste hadde valgt samme systemløsning og tilnærming. Det er nærliggende å tenke at denne type løsninger vil fungere fint med tanke på å jevne ut effekttoppene (peak shaving) og med det unngå dyr nettleie.

En annen ting jeg registrerte var at de selskapene som leverte disse løsningene stort sett var unge og ukjente selskaper som sier at de legger stor vekt på innovasjon og brukerinnsikt. Konseptet med sol og batterier er ikke nytt, men det jeg opplevde her var svært brukernært og fremstod som «plug and play». Så blir det spennende å se hvordan dette vil passe inn i våre energismarte bygg og om det nordiske markedet vil følge Tyskland og Nederland.Flere oppdateringer fra de neste dagene kommer.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing