EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Bilde: Skjermbilde fra Stortingets nett-tv.

EFOs høringssvar til Energi- og miljøkomiteen

Vi har sendt inn høringssvar til Energi- og miljøkomiteen, og vår næringspolitiske direktør har vært på Stortinget i Høringssalen for å dele våre ønsker om Stortingets prioriteringer.

Les hele høringssvaret i PDFen vedlagt, eller få med deg utdraget av forslagene våre her:

Ifølge Statnett vil Sør-Norge trolig ha et kraftunderskudd allerede i 2025. Med få muligheter til å utvide produksjonen fra vind- og vannkraft på så kort sikt, må den kortsiktige løsningen være en kombinasjon av energieffektivisering og lokal egenproduksjon i bygg. Slike tiltak vil også virke direkte inn på statsbudsjettet, ved at utgiftene over strømstøtteordningene reduseres. EFO mener derfor at satsningen på energieffektivisering bør styrkes kraftig i budsjettet for 2023.

Vi ber Stortinget prioritere:

1. 1 milliard kroner til ENØK-tiltak i husholdninger.

Vi foreslår følgende vedtak:

- Støtten til Enova økes med 600 millioner kroner i 2023

- Stortinget ber regjeringen i en tileggsavtale spesifisere at Enova skal sette av totalt 1 mrd kroner til energieffektivseringstitak i husholdninger. Tiltakene skal også omfatte modne og velprøvde teknologier.



2. Forbedrede støtteordninger til energieffektivisering i næringsbygg.

Vi foreslår følgende vedtak:

- Stortinget ber regjeringen gjeninnføre støtteordningene for næringsbygg som ble avviklet etter at ny Enova-avtale ble inngått i desember 2020. Støtteordnignene må omfatte kjente og velprøvde energitiltak, og være rettighetsbaserte.



3. Mer treffsikre støtteordninger for lavinntektsfamilier

Vi foreslår følgende tiltak:

- Stortinget ber regjeringen sørge for at Enova beholder ansvaret for støtteordninger til energieffektivisering i kommunale bygg og studentboliger.

- Stortinget ber regjeringen etablere en egen støtteordning for lavinntektsfamiliere gjennom Husbanken. Ordningen skal ha en høyere støttesats enn dagens ordninger gjennom Eova, og det skal være mulighet for å fullfinansiere tiltaket gjennom en kombinasjon av tilskudd og lån. 200 millioner overføres fra Enova til Husbanken


4. Nedtrappingsplan for å nå 10 TWh forbruksreduksjon i bygg i 2030
Vi foreslår følgende tiltak:

- Stortinget anser ikke vedtak 35-5 fra 2021/22 om 10 TWh energisparing innen 2030 er utkvittert

- Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en egen plan for hvordan målet om 10 TWh energireduksjon i bygg skal nås. Planen må vise konkrete tiltak for minimum 1,5 TWh årlig reduksjon. Planen må gjelde både for eksisterende og nye bygg, og skal legges frem i forbindelse med revidert statsbudsjett for 2023.

Les hele høringssvaret her.


Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing