EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Enova åpner for mer støtte - En seier for «vanlige folk»

Endelig åpner Enova for å gi mer støtte til private husholdninger. Elektroforeningen (EFO) er fornøyde med de nye tiltakene, men håper på enda bedre tiltak fremover. – Det er fantastisk å se at Enova ser viktigheten av å støtte private husholdninger, sier Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen.

Private husholdninger får mer støtte

Onsdag 2. februar ble det klart at Enova ser verdien av energieffektivisering i private hjem. For å nå klimamålene for 2050 er det viktig at man legger til rette for klimavennlig energibruk i private husholdninger. Jo mer vi energieffektiviserer, jo mer energi frigir vi til å bruke på andre ting, som for eksempel elektrifisering av transportsektoren.

Enova velger å utvide støtten sin på 4 områder; fleksibel og smart energibruk, helhetlig oppgradering, utslippsfri persontransport og bærekraftig forbruk. Blant tiltakene finner vi tiltak for blant annet; smart strømstyring, smart varmtvannsbereder og EL-produksjon/solcelleanlegg.

For at man skal kunne få støtte for smart strømforsyning, er kravet satt til at styringssystemet skal styre minimum to flyttbare strømforbruk tilknyttet boligen til tider på døgnet med lavest strømsparing. Noen av eksemplene på flyttbart strømforbruk er gulvvarme, lading av kjøretøy og varmtvannstank. Oppfyller boligeier disse kravene, kan hen motta 35% av dokumentert totalkostnad (ink. mva), inntil 10.000NOK.

Når det kommer til elproduksjon og solcelleanlegg vil dagens støtteordning videreføres. Det vil nå være mulig for boligeiere å få en grunnstøtte på 7500,-. Det blir kapasitetsavhengig støtte, hvor man vil kunne få 2000,- per kW installert effekt. Tidligere lå dette på 1.250, - per kW. Maksgrensen for størrelse på solcelleanlegg som kan få støtte er økt fra 15kW til 20kW.

I tillegg vil det komme forbedret støtte for dem som installerer vannbåren varme, veskevarmepumpe og akkumulatortank. En ny kartleggingsstøtte for borettslag og sameier blir søkbart i løpet av februar.

Fortsetter å kjempe

Elektroforeningen vil fortsette å kjempe for bedre tiltak og støtteordninger for energieffektivisering og energisparing. Energieffektivisering i private husholdninger er med på å holde strømregningen lav, samtidig som det er bra for miljøet. - Vi frigir energi som da kan brukes til å utvikle samfunnet vårt. Energieffektivisering er ett av de viktigste virkemidlene vi har for å frigjøre konfliktfri energi. Vi har fremdeles flere sektorer vi bør elektrifisere, men uten energieffektivisering vil vi ikke ha nok kraft til å komme i mål.  Målet vårt er å gjøre Norge til verdens første helelektriske samfunn, og energieffektivisering spiller en stor rolle for at dette målet skal bli virkelighet, avslutter Jaegtnes.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing