EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Phillip Tran, Teknologidirektør i Elektroforeningen, er glad det er flere medlemmer som jobber aktivt med EPD-er.

EPD - Dette må du vite

Flere og flere utbyggere, både private og offentlige, etterspør miljøinformasjon når de skal gjøre innkjøp til et nytt bygg. Det gjelder også for elektromateriell. EPD (Environmental Product Declaration) er en miljødeklarasjon som blant annet inkluderer elektromateriell. En EPD gir detaljert informasjon om miljøpåvirkningen til et produkt gjennom hele dets livssyklus, slik at utbyggere enkelt kan beregne den totale miljøpåvirkningen for hele bygget. I flere og flere byggeprosjekter vil det være en forutsetning å ha EPD-er på plass for at produktene skal vurderes som en del av bygget. Derfor anbefaler Elektroforeningen alle våre medlemmer å begynne arbeidet med å fremskaffe EPD-er for sine produkter.  

En EPD lages ved at det gjennomføres en livssyklusanalyse (LCA) for produktet. LCA er en analyse av den totale miljøpåvirkningen av produktet gjennom produksjon, bruk og avhending. Basert på denne analysen genereres det en EPD. For å få hjelp til å lage EPD-er har EFO en samarbeidsavtale med LCA.no. LCA.no er en norsk leverandør av verktøy og tjenester for miljødokumentasjon og innovasjon, og de har mulighet til å tilrettelegge verktøyet sitt for å generere EPD-er.

For at en EPD skal være godkjent, må den være verifisert av en tredjepart. I Norge kan man få verifisert EPD-ene sine gjennom EPD Norge. Om bedriften din allerede har godkjente EPD-er som er lagt opp i ECO-platformen, vil EFObasen automatisk kunne laste inne disse. Det eneste du må sørge for er at EPD-en er tilknyttet riktig EL-nummer.
– Vi har avtale med LCA.no, som skal sørge for at medlemmene våre skal kunne få den hjelpen de trenger til å generere EPDer, det gjelder å begynne nå. Det er allerede satt krav fra privatmarkedet og offentlige myndigheter, forteller Phillip Tran, teknologidirektør i Elektroforeningen.

EPD er viktig – men hvorfor?

Det kommer stadig flere krav til bransjen, både fra internasjonalt og nasjonalt hold, og EPD er intet unntak. Elektroforeningen mener det er viktig at våre medlemmer tar kravene om miljødeklarasjoner på alvor. Trenden viser at det kommer flere krav, og at det er viktig for bedrifter å være frempå nå.

  • Det private setter allerede krav – det samme begynner å skje i det offentlige
    Mange land, også Norge, innfører stadig strengere miljøkrav og regelverk for produkter. EPD-er vil være et viktig verktøy for å dokumentere at dine produkter oppfyller disse kravene. Det er allerede satt i flere store byggeprosjekter, både offentlig og privat. Det er per dags dato viktigere at du har en EPD på produktet ditt, enn hva resultatet av EPDen sier, men dette kan endres med tiden.
    To eksempler på krav fra staten: Statsbygg sine krav til EPD-er kan du blant annet lese om her, kravene er satt til Tekniske installasjoner som blant annet innebærer Elektroprodukter og belysning. Statens vegvesen har blant annet begynt å stille krav om EPD-er for de store klimagassdriverne: Betong, stål og asfalt i alle kontrakter, og i flere klimapiloter legger de nå til rette for å gi bonus knyttet til CO2 for bruk av materialer som er dokumentert med EPD. Eksempel på krav fra private: GK, som er en teknisk entreprenør og servicepartner, og som leverer tekniske installasjoner i alle typer bygg, har valgt å favorisere leverandører som har miljøinformasjon på produktene sine.
  • Bærekraft har blitt viktigere
    Bærekraft er noe flere og flere er opptatt av, og både offentlige og private aktører blir nå mer bevisst på miljøpåvirkningen av produktene de kjøper. EPD-er sørger for at kundene dine får en klar og objektiv informasjonskilde om miljøpresentasjonene til produktene dine. Dette vil være med på å bygge tillit. Det er viktig å poengtere at en EPD ikke automatisk gjør produktet ditt bærekraftig, men det gir pålitelig informasjon om hvor bærekraftig ditt produkt er, slik at kunden kan ta et informert valg.
  • Konkurransefortrinn
    I dag kan du skille deg ut fra konkurrentene dine om du har EPD-er. Med EPD-er vil du kunne vise kundene dine at dere tar miljøpåvirkning seriøst. De som vektlegger bærekraft, kan velge deres produkter fremfor konkurrentene deres på grunn av den pålitelige og sammenlignbare informasjonen som EPD-ene gir. I tillegg gjelder ikke EPD-en kun i Norge - har dere internasjonale forbindelser kan EPD-er være nyttige for å vise at dere oppfyller nåværende og kommende miljøstandarder og krav.

Glamox – først ute med EPD i EFObasen

Glamox, Pipelife og Prysmian Group er de første som har generert EPD-er, og som har lagt dem ut i EFObasen. Nå kommer flere andre aktører etter. EFO har vært i kontakt med Glamox, som var aller først ute. De fortalte at det er viktig for dem at produktene deres skal ha EPD-er.

- Vi så tidlig at det var nødvendig for oss å få inn miljødeklarasjoner på produktene våre. Det er stort fokus på det i bransjen, fortalte teknisk direktør i Glamox AS, Birger Holo, og fortsatte: Prinsippet med EPD var kjent, men fortsatt noe umodent på belysning, så vi lette rundt og kom i kontakt med Norsk Industri som har laget en generator for møbelindustrien.

Sammen med Norsk industri og LCA.no videreutviklet de generatoren til møbelindustrien til å også inkludere belysning. Denne generatoren er tilgjengeliggjort for alle medlemmer av Norsk Industri.

- Vi vurderer EPD som et strategisk initiativ, kundene våre etterspør EPD, og vi er interesserte i å være transparente og kunne dokumentere det reelle avtrykket av produktene våre, fortalte Holo. Glamox forteller at EPD-er er viktig, og at dette ikke handler om «grønnvasking» av produkter, men snarere tvert imot – det skal vise produktenes faktiske avtrykk.

Toril Bache Jenssen, Direktør Glamox AS, BU Norge, fortalte at det er ekstra viktig med EPD-er for å møte krav fra kundene:
- Det er interessant for kundene våre, for byggherrene i BREEAM-sertifiserte bygg. Der må man ha et visst antall EPD-er, og det er allerede krav om EPD-er på en del av bygningsmaterialene, som betong og kabler. I tillegg kan de få «tilleggspoeng» for grupper utenfor disse kategoriene. Jenssen nevnte at belysning vil være et område hvor byggherrene vil kunne få «doble poeng» i BREEAM-sertifiseringen, noe som sørger for at det vil være attraktivt for dem å velge produsenter som kan levere EPD-er på belysning. Det å produsere EPDer kan være tidkrevende, spesielt i starten, derfor er det desto viktigere å begynne tidlig.

– Det er klart at det er omfattende og komplisert å lage EPD-er, Vi er derfor veldig stolte av å være først ute med å legge ut EPDer i EFObasen for våre kunder, avsluttet hun.

Forklaringer:

EPD – Environmental Product Declaration, eller Miljødeklarasjon, er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Les mer her.

LCA – Life Cycle Analysis, eller “Livsløpsvurdering» er en systematisk kartlegging og vurdering av miljø- og ressurspåvirkninger gjennom hele livsløpet til et produkt/produktsystem. En LCA vurderer hele livsløpet, fra råvareutvinning, produksjon, transport, bruksfase til avhendig eller gjenbruk. Les mer her.

BREEAM - Miljøsertifisering for bygg, forvaltes av building research establishment i Storbritannia. BREEAM-NOR er en norsk tilpasning og er i dag Norges mest brukte miljøsertifisering for nybygg og større rehabiliteringer. En EPD inneholder miljøregnskapet til et produkt og gjennom disse er det mulig å samle poeng for å oppnå de ulike nivåene i BREAAM-sertifisering. Les mer om BREEAM her.

EFObasen og EPD

I september 2022 ble EPD-informasjon fra EPD-Norge og ECO-portalen tilgjengelig i EFObasen. Om bedriften din allerede har registrert EPD på et av disse stedene vil din oppgave kun være å knytte EPDene til riktig ELnummer, og så skal de dukke opp i EFObasen.

I EFObasen kan du søke etter alle produkter med EPD om du velger “Verifisert EPD” under «Dokumentasjon» i søkefeltet.

Webinarer

Ønsker du å lære med om EPD, eller kanskje du ønsker å begynne arbeidet med EPD allerede nå? EFO har avtale med LCA.no, som er en EPD-generator. Hos dem vil du kunne få veiledning og hjelp til å generere EPDer. Det er planlagt et webinar i løpet av sommeren med LCA.no, om du er interessert i å delta på et slikt webinar kan du melde deg på tidlig ved å sende en e-post til thea@efo.no merket «Interessert i EPD-webinar».

I tillegg til webinar med LCA.no, er det allerede planlagt et webinar 10. august som arrangeres av THEMA. Dette webinaret retter seg mot leverandører av nettkomponentet til nettselskapene.
Webinaret heter «Webinar med leverandører om krav om EPD for nettkomponenter», om du er interessert i å delta på dette webinaret, ta kontakt med phillip@efo.no, merk e-posten med «Webinar: nettkomponenter EPD». Nettverksselskapene har signert en avtale om krav til EPD for nettkomponenter, se hvem som har signert her.

Har du tekniske spørsmål knyttet til EFObasen og EPDer, kan du ta kontakt med EFOs teknologidirektør Phillip Tran på phillip@efo.no

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing