EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Frokostmøte: Lover å prioritere ENØK i budsjettforhandlingene

Av:
Last ned PDF
13.10.2022

Den 13. oktober holdt NBBL, Nelfo, Novap og Elektroforeningen frokostmøte i Høyres Hus. Temaet var energieffektivisering og regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023. Frokostmøtet ble direktesendt, og sendingen kan sees her. Under møtet kom Lars Haltbrekken fra SV med en klar oppfordring: Det handler om å forenkle regelverket. Med oss på frokostmøtet hadde vi Elisabeth Sæther (OED), Bård Folke Fredriksen (NBBL), Tore Strandskog (Nelfo), Lars Haltbrekken (SV), Olav Karstad Isachsen (NVE), Terje Holmen (Lohøgda borettslag), Isak Oksvold (Møller Eiendom), Anniken Hauglie (NHO), Are Tomasgard (LO) og Rolf Iver Hagemoen (Novap).

Ida Thorendahl, markedsdirektør i EFO, ledet oss gjennom programmet, og startet dagen med å rette søkelyset på problemstillingen rundt strømprisene: «En nær kollega av meg tipset om at jeg burde Google et ord. Det ordet har jeg egentlig aldri brukt før, men det ordet er ‘strømpriskrise’. På det ordet fikk jeg nesten 40.000 treff. Det sier litt om hvor vi står nå.»  

Elisabeth Sæther er statssekretær i Olje- og energidepartementet. Hun pekte på energieffektivisering som et viktig tiltak i tiden vi er i: «Energieffektivisering har kanskje historisk sett blitt ansett som noe kjedelig, men det er det ikke nå. Energieffektivisering er både tiltak som hjelper folk gjennom personlige kriser, gjennom bunnlinjen i en familie, det er et grep som gjør at vi kan se frem til en bedre kraftpris, og det er et grep som gjennom vinteren kan gjøre at vi føler oss trygg på at vi skal ha nok strøm i Norge.»
Videre fortsatte hun: «Energieffektivisering er en viktig vei ut av situasjonen vi står i. Uansett hvilke mål som er satt, er det gode muligheter for å få til energieffektivisering, og vi stiller spørsmålet: Hvordan kan vi støtte næringslivet i en nødvendig omstilling

«Jeg er glad for at vi er på en plass nå hvor vi faktisk diskuterer mer enn bare de 10TWh-målene, vi diskuterer også – Hva kan vi gjøre nå?»

Elisabeth Sæther, OED.

- Ambisjonsnivået er for lavt

Nelfos næringspolitiske direktør, Tore Strandskog, mente det var noen gode forslag i statsbudsjettet for 2023, men at det manglet en sterkere satsning på energieffektivisering: «Det er en del bra der, og jeg er spesielt glad for støtten til bedriftene, som faktisk er en god pakke, men det trengs kort og godt en konkretisering.» sa han, og fortsatte: «Vi hadde ganske store forventninger med hensyn til budsjettforlikene med SV I fjor, men det som ble presentert i forrige uke, med en del unntak jeg var inne på tidligere, så er dette ambisjonsnivået faktisk altfor lavt.»  

Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL, var enig med Strandskog, og mente ENØK blir viktigere fremover: «Vi har blitt møtt med en mur av velvilje, og det gir veldig få resultater.» «Det kommer til å bli nødvendig både å produsere mer energi, og å spare og bruke energien vi allerede har på en bedre måte, det er ENØK som kommer til å ta kortest tid. Energisparing er ikke bare bra for lommeboken og miljøet, men det er faktisk nødvendig for at Norge skal ha en energibalanse som gjør at vi unngår den type vintre vi har vært igjennom nå.»
«Jeg er som Tore også fornøyd med deler av det som er presentert gjennom statsbudsjettet, og jeg er også enig med statssekretæren om at det ikke holder å bare sette mål, vi må ha en politikk som innfrir de målene vi setter oss. Norge er en stor jungel av mål.»

F.v. Tore Strandskog, Nelfo & Bård Folke Fredriksen, NBBL.

Regelverket må forenkles

Enova kan være et viktig virkemiddel for å få bukt med energikrisen, og regjeringen skriver på sine nettsider at regjeringen er opptatt av at husholdninger med lave inntekter også skal ha mulighet til å få energioppgradert sine boliger. For at dette skal fungere i praksis, må regelverket forenkles, mente Lars Haltbrekken fra SV: «Folk som har god råd har ofte også hatt råd til å ta investeringene, så vi trenger å få noen ordninger på plass som også sikrer at også dem med dårligere råd får satt i gang ENØK-tiltak og selv om det er lønnsomme ENØK-tiltak, så har de ikke muligheten til å ta den investeringskostnaden (etterisolering, utskiftning av vinduer osv.).» Haltbrekken fortalte at SV jobber med et alternativt budsjett i disse dager: «Jeg kan avsløre at vi kommer til å styrke ENØK-satsningen, det foreligger et potensiale for å styrke den satsningen.»

f.v. Elisabeth Sæther, OED & Lars Haltbrekken, SV.

Energikommisjonens tanker

Thorendahl stilte energikommisjonen spørsmålet «Hvor viktig er lokal solkraft og energieffektivisering i bygg for å tette hullene i kraftbalansen?», deltakerne fikk ett minutt hver på å svare, og en forkortet versjon av svarene kan du lese her:

Anniken Hauglie (NHO): Vi står overfor en situasjon som er veldig alvorlig, vi har snart kraftunderskudd i Norge. Vi har store kraftutfordringer. Tiltak som sol vil være en enkel, lavthengende, ukontroversiell energiform som man lett kan ta inn i energimiksen. Mer energi kommer til å bli lokal. Solkraft er et viktig bidrag, men ikke et stort nok bidrag.

Are Tomasgard (LO): Sola er den desidert største energikilden, så veldig mye av fremtiden må løses med solenergi. Energieffektivisering handler om legitimitet, og vi må bruke det vi allerede har for å bygge troverdigheten for å gå videre.

Bård Folke Fredriksen (NBBL): Jeg tror sol er viktig. Gjennom en kartlegging fant vi ut at takflatene til norske borettslag og sameier, gjør det mulig å produsere nok energi i løpet av et år til å fullade årsforbruket til 750 000 elbiler. Jeg tror vi er i den situasjonen nå at det er nå vi må mobilisere alle, få alle med på en dugnad.

Det var stor enighet om at energieffektivisering er viktig – men EFO savner å se handling, og håper innspillene fra frokostmøtet blir tatt med videre i arbeidet om å få på plass konkrete ENØK-tiltak i statsbudsjetter for 2023.

Takk til alle som deltok, både fysisk og digitalt, og en ekstra takk til Elisabeth Sæther, Bård Folke Fredriksen, Tore Strandskog, Lars Haltbrekken, Olav Karstad Isachsen, Terje Holmen, Isak Oksvold, Anniken Hauglie, Are Tomasgard og Rolf Iver Hagemoen for innledningene og diskusjonene.

Er du interessert i energieffektivisering? Da bør du ta turen innom Energismarte bygg-konferansen 16.-17. februar.

Isak Oksvold, MøllerEiendom
Ida Thorendahl, markedsdirektør i Elektroforeningen
Olav Karstad Isachsen, NVE

Anniken Hauglie, NHO
f.v Ida Thorendahl og Energikommisjonen
Servering før møtet

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing