EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE
Maria Nakken står med åpne armer og smiler mot salen

Bilde: Maria Nakken (Sannum og Bergestuen), møte- og debattleder

Frokostmøte- Regjeringens Etterlengtede Handlingsplan for Energieffektivisering

Tirsdag 10. oktober arrangerte EFO i samarbeid med Naturvernforbundet, Zero, NBBL, El og IT Forbundet, Nelfo, Norsk Varmepumpeforening, BNL/Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg, et frokostmøte om statsbudsjettet. Bakgrunnen for møtet var fremleggelsen av statsbudsjettet 6. oktober, og regjeringens varsling om en handlingsplan for energieffektivisering som oppfølging av Energikommisjonens rapport. Møte- og debattleder var Maria Nakken. Møtet ble holdt på Youngs ved Youngstorget, og totalt var det 373 deltakere. Det var mulig å følge arrangementet både fysisk og digitalt. 

Om du ønsker å se opptaket av arrangementet, kan du gjøre dette her.

Bård Folke Fredriksen (NBBL) ønsker velkommen til frokostmøte

Bård Folke Fredriksen (NBBL) ønsket alle velkommen til et viktig møte. -Vi ble litt skuffet da vi så en handlingsplan som var generell, uten klare mål, og lite forpliktende. Vi frykter at det blir lite handling, forteller han om regjeringens handlingsplan for energieffektivisering før han overlater ordet til Maria Nakken, som skulle lede oss gjennom møtet.

Terje Aasland (Olje og energiminister)

Olje- og energiminister Terje Aasland var først ut på scenen for å presentere og gjøre rede for regjeringens handlingsplan for energieffektivisering.

Aasland oppsummerer handlingsplanen- NVE får flere nye oppgaver. Vi skal ha en gjennomgang og en konkretisering av byggeteknisk forskrift, hvor enøk er driveren. Vi skal ha forslag til strengere krav til energikartlegging og bruk av overskuddsvarme i store foretak, med stort forbruk. Vi skal ha egne krav til statlig drift og statlige byggeprosjekter, Enova skal styrke satsingen på enegerieffektivisering, og vi skal få bedre energimerkeordninger for bygg. Til slutt er det dette med 10twh spart strøm, hvor det skal gå tre hundre millioner til Husbanken, hundre og åtti millioner kroner til Enova, og femten millioner kroner til myndighetene som skal bistå de som skal gjennomføre tiltakene, avslutter han.

Snorre Erichsen Skjevrak (Industri Energi) og Andreas Strømsheim- Aamodt (Nelfo)

Videre ga Snorre Erichsen Skjevrak, spesialrådgiver i Industri Energi, og Andreas Strømsheim- Aamodt, fagsjef i Nelfo, sin tilbakemelding på regjeringens handlingsplan for energieffektivisering i lys av anbefalingen de selv kom med.

-Det som er bra med planen er at den tydelig plaserer et ansvar som til nå nærmest har vært pulverisert mellom ulike departementer og direktorater, sier Strømsheim- Aamodt. Han forklarer videre, -det er også bra at regjeringen ruster opp forvaltningen slik at forutsetningen for å forvalte dette viktige ansvaret øker. Utover det svarer ikke planen til forventningene.

Videre forklarer Erichsen Skjevrak om de tre barrierene for energieffektivisering i industrien: kapitalen, rammevilkår, og krafttilgang. - Klimatiltak i industrien vil som regel øke energiintensiteten og redusere den totale energibruken, men det vil kreve mer elektrisk kraft. Derfor er det viktig at alle industri og næringspartier er for mer kraft.

-Vi trenger ikke flere utredninger nå, fortsetter Strømsheim- Aamodt. -Vi har nå kommet dit at tiden for nye store utredninger av mål for energibruk er over. Det er snart seks år til 2030, nå må vi komme i gang.

Mathilde Tybring-Gjedde (Høyre), Lars Haltbrekken (Sosialistisk Venstreparti), Terje Aasland (Arbeiderpartiet), Sofie Marhaug (Rødt), Maria Nakken (Sannum og Bergestuen)

Til møtet ble det invitert fire politikere til debatt om statsbudsjettet og handlingsplanen. Vi fikk besøk av Mathilde Tybring-Gjedde, medlem av Stortingets energi- og miljøkomite fra høyre, Lars Haltbrekken medlem av Stortingets energi- og miljøkomite fra Sosialistisk venstreparti, Terje Aasland, Olje- og energiminister fra Arbeiderpartiet, og Sofie Marhaug medlem av Stortingets energi- og miljøkomite fra Rødt. 

- Det har vært ulike beskrivelser av handlingsplanen gjennom helgen, så jeg har lyst til å be dere tre i opposisjon om å beskrive handlingsplanen, men hold dere fast, dere får bare bruke ett ord, starter Nakken. -Puslete, svarer Maarhaug, -Tam, svarer Tydring-Gjedde, -Start, svarer Haltbrekken.

Trykk her for å høre hele debatten.

Geir Ove Kulseth (El og IT Forbundet), Pernille Bonnevie Hansen (Naturvernforbundet) Tore Strandskog (Nelfo), Rolf Iver Mytting Hagemoen (Norsk Varmepumpeforening), Marie Loe Halvorsen (Elektroforeningen), Jo Mortensen (EBA, Skanska), Maria Nakken (Sannum og Bergestuen)

Videre var det panelsamtale hvor samtaleemnet var "Blir det nå energieffektivisering først, også i Norge?", med: Geir Ove Kulseth, El og IT Forbundet, Pernille Bonnevie Hansen, Naturvernforbundet, Tore Strandskog, Nelfo, Rolf Iver Mytting Hagemoen, Norsk Varmepumpeforening, Elektroforeningen sin egen Marie Loe Halvorsen, og Jo Mortensen, EBA (Skanska).

-Det har jo skjedd noe veldig kult i dag, vi har fått beskjed om at vi har et mål. Dette har vi jobbet for i mange år, sier Marie Loe Halvorsen.

Sigrun Gjerløw Aasland (Zero)

Møtet ble avsluttet med en huskelapp til Stortinget ved behandling av statsbudsjettet med Sigrun Gjerløw Aasland. -Det gjelder for stortingspolitikerne å ikke vedta eller be om flere utredninger. Vi har derimot masse gode tiltak som det bare er å vedta og bevilge penger til.

Bilder fra dagen:

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing