EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE
Terje Lillemo og Trine Dragsten står ved siden av hverandre i forgrunnen, med vann og fjell landskap i bakgrunnen.

Bilde: Terje Lillemo (CTM Lyng) og Trine Dragsten (CTM Lyng)

Månedens EFOmedlem: CTM Lyng AS

Tidligere i februar satte EFO seg ned for en prat med administrerende direktør Terje Lillemo og markedsansvarlig Trine Dragsten fra CTM Lyng AS, ved deres fabrikk og hovedlager i Vanvikan, Trøndelag. CTM Lyng er en ledende norsk leverandør av teknologi for økt trygghet og strømsparing i bygg og boliger. Med et dedikert team på 75 ansatte, inkludert 45 på fabrikken i Vanvikan, fokuserer selskapet på å levere smarte og innovative løsninger som møter behovene til elektrobransjen og sluttbrukerne. Oppdag mer om CTM Lyngs historie, prosjekter og bærekraftsinitiativer i denne utgaven av månedens EFOmedlem.

Om CTM Lyng

CTM Lyng drives av en tydelig visjon: Å gjøre det enkelt for beslutningstakere å ta bærekraftige valg i teknisk installasjon. Ved å produsere i Norge med grønn energi og lokal arbeidskraft, tar selskapet aktivt ansvar for å redusere sin miljøpåvirkning og fremme bærekraftige praksiser.

Administrerende direktør Terje Lillemo forteller: -Vi går foran og gjør ting på vår måte, med troen på at bærekraftig produksjon av installasjons produkter i våre nisjer, med grønn energi og lokal arbeidskraft ikke bare sparer strøm, men også redder liv og unngår skader. Vi lytter til markedet og våre kunders behov, og respekterer deres valg. Med mot og fokus på å være best på det vi gjør, er vi en aktør som tør å gå foran.

CTM Lyng har et bredt spekter av kunder, fra elektrikere til utbyggere, rådgivere og ingeniører. Selskapet har etablert seg som en ledende aktør innen utvikling, produksjon og salg av elektronikkprodukter, med spesielt fokus på installasjonsløsninger for boliger, hytter og næringsbygg over hele landet.

- Vi legger stor vekt på installasjonsprodukter for boliger, hytter og næringsbygg, samtidig som vi prioriterer lederskap innen brukervennlighet, servicekvalitet og garanti. Vår tilnærming er konseptbasert, og vi designer våre produkter for å være både selvstendige enheter og sømløst integrerbare i komplekse smarthusinstallasjoner, forklarer Lillemo.

Historien

CTM Lyngs historie strekker seg tilbake til 1985 da Lyng elektronikk As ble grunnlagt. CTM Utvikling ble etablert tidligere, i 1980, og i 2010, med sikte på å tilpasse seg utfordrende markedsforhold, valgte selskapene å fusjonere. Målet var å etablere seg som en ledende aktør som kunne kontrollere hele verdikjeden fra idé til distribuert produkt, med fokus på salg til elektrikere via grossistene.

- Mot slutten av 2009, da elektronikkbransjen stod overfor utfordringer, innså CTM Utvikling AS og Lyng Elektronikk potensialet for et nærmere samarbeid. Dette resulterte i etableringen av CTM Lyng fra 1.januar 2010, forteller Lillemo.

CTM Lyng har sin virksomhet delt mellom Klæbu for utvikling og salg, og Vanvikan for fabrikasjon. Denne beslutningen ble tatt for å opprettholde etablerte miljøer før fusjonen i 2010. Fabrikken i Vanvikan har en erfaren og dedikert arbeidsstokk som har vært en nøkkelsuksess for selskapet.

Etter å ha startet produksjonen og utviklingen av komfyrvakter i 2011, opplevde selskapet rask vekst og økt interesse fra konkurrenter i markedet. Du kan lese mer om deres komfyrvakter her. For å unngå uønskede oppkjøp begynte CTM Lyng å søke etter en passende eier.

- Dette førte oss til Addtech i Sverige, et selskap som verdsetter og støtter gode selskaper uten å endre deres kjernevirksomhet. Siden 2015 har vi vært en del av Addtech-familien, forteller Lillemo.

Bilde: Fabrikken og hovedlageret i Vanvikan
Bilde: EFO på omvisning hos CTM Lyng. F.v: Almin Dacic (EFO), Phillip Tran (EFO) og Terje Lillemo (CTM Lyng)

Pågående Prosjekter

CTM Lyng har flere spennende utviklingsprosjekter på gang, som vil bringe ny innovasjon til markedet. To av deres nye prosjekter inkluderer «CircuLine» og «mTouch Energy».

CircuLine

I 2022 fusjonerte IPAS inn i CTM Lyng med ambisjonen om å revolusjonere belysningsindustrien i Norge ved å tilby produkter laget av 100% resirkulerte materialer, med fokus på sirkulærøkonomiske prinsipper. Denne fusjonen brakte med seg nødvendig ekspertise innen belysningsdesign og kvalitetskrav. Resultatet var utviklingen av en detaljert kravspesifikasjon kalt CircuLine®, som definerer produktkvaliteten. Det første produktet som ble utviklet etter fusjonen har fått navnet Evig downlight 1, som reflekterer at produktet har "evig liv".

Etter mer enn to års utvikling er CTM Lyng nå klare til å lansere Evig downlight 1, med TOBB som deres første prosjektkunde. -Vi hadde privilegiet av å samarbeide med en masterstudent innen industridesign, og med støttet av Handelens Miljøfond, kunne vi realisere dette innovative prosjektet, forteller Lillemo.

Evig downlight 1 er laget av det banebrytende materialet Cebico® fra Norske Skog Saugbrugs, som har vist seg å være en perfekt match for å oppfylle kravene til sirkulærøkonomi og bærekraft. Dette resirkulerte materialet sikrer ikke bare et høyt nivå av miljøvennlighet, men også enestående kvalitet og holdbarhet. - Råstoffet gjør at produktet blir bedre ved gjenbruk, og er laget for å være 100% sirkulærøkonomisk, fortsetter han.

Evig downlight 1 vil være tilgjengelig via Berggård Amundsen AS og muligens andre grossister før Eliaden 2024. Interesserte oppfordres til å kontakte CTM Lyng direkte for å være blant de første til å få tilgang. Du kan lese mer om CircuLine her.

Bilde av CircuLine, som viser hvordan produktet enkelt kan demonteres og erstattes. Hentet fra CTM Lyng

mTouch Energy

mTouch Energy er et resultat av CTM Lyngs kontinuerlige fokus på å tilby enkle og brukervennlige løsninger innen Smarthus-segmentet, uten behov for kompliserte apper eller gateways. - Vi ønsket å nå et bredt publikum og de som virkelig trenger teknologien for strømsparing. Derfor tilpasset vi mTouch Energy med et enkelt grensesnitt, sentraltmontert i boligen, som gir full kontroll over strømforbruket ved hjelp av"trafikklysfarger" og eventuell lydvarsling, forteller Lillemo.

-Vi utviklet mTouch Energy som en del av prosjektet mTouch OP for å modernisere "watt meteret" med den klassiske funksjonaliteten til den gode gamle fjæra. Etter grundige diskusjoner har vi lykkes med å designe et brukervennlig display og funksjoner som appellerer til alle, uavhengig av teknisk kunnskap, fortsetter han.

Målet med mTouch Energy er å gi alle enkel tilgang til informasjon om sitt strømforbruk og dermed motivere til bevissthet rundt energiforbruket. Produktet vil lanseres i mars 2024 hos alle grossister i Norge, med sikte på å bli en integrert del av standard installasjoner. Det vil bli produsert lokalt på CTM Lyngs fabrikk i Vanvikan. Se her for mer informasjon om mTouch Energy.

Bilde av mTouch Energy. Hentet fra CTM Lyng

Bærekraft

CTM Lyng er engasjert i å utvikle bærekraftige produkter og tjenester som ikke bare møter brukernes behov, men også adresserer miljøutfordringer. Terje Lillemo forklarer: - Vi jobber med bærekraft på flere nivåer. Vi har et sterkt fokus på å redusere vår miljøpåvirkning gjennom hele verdikjeden, fra design og produksjon til distribusjon og avfallshåndtering.

Et kjerneelement i CTM Lyngs bærekraftstrategi er samarbeidet med lokale leverandører. - Vi har lokale leverandører på nesten alt, fra plast til emballasje, til merking, til metall, og til og med trykking av klistremerker. Dette reduserer vårt karbonavtrykk ved å redusere transportavstandene, fortsetter Lillemo.

I tillegg til å redusere miljøpåvirkningen gjennom leverandørkjeden, tilbyr CTM Lyng produkter som bidrar til bærekraftige løsninger for sluttbrukere. - Vi har sett på FNs bærekraftsmål og identifisert hvordan våre produkter og tjenester kan bidra. Vi jobber for å spare energi, redusere vannforbruk, forebygge branner og redusere skader på bygninger, forteller Lillemo.

For CTM Lyng er bærekraft en integrert del av deres forretningsmodell og verdier. Lillemo forklarer: - Vi har vært opptatt av bærekraftighet i over 20 år. Det handler ikke bare om å følge trender, men å ta ansvar og gjøre det riktige for miljøet og samfunnet. Du kan lese mer om CTM Lyng sine bærekraftsinitiativer her.

CTM Lyng om fremtiden

I fremtiden ser CTM Lyng lyst på mulighetene som ligger foran dem. Selv om utfordringene i boligsegmentet kan virke betydelige nå, er de fast overbevist om at deres engasjement og erfaring vil bane vei for suksess.

- I 1988 var vi blant de første til å introdusere smarthusprodukter for boliger, og den arven lever fortsatt videre i dag. Vi bygger videre på denne arven med fokus på moderne, enklere og mer elegante løsninger som møter dagens behov. Med vår unike produktprofil, lokal produksjon i Norge, 7 års produktgaranti og førsteklasses kundeservice, er vi overbevist om at vi tilbyr produkter som vil være ettertraktede i lang tid fremover, avslutter Lillemo.

En stor takk rettes til Terje Lillemo og Trine Dragsten for at EFO fikk ta en prat med dere.

Vi ønsker å formidle historiene til våre medlemmer. Er din bedrift involvert i et spennende prosjekt, eller har dere en historie dere ønsker å dele? Ta kontakt med linn@efo.no.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing