EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Administrerende direktør i LAPP Norway, Ola Storrusten.

Møt månedens EFOmedlem: LAPP Norway

Av:
Last ned PDF
23.2.2023

I februar dro EFO på besøk til EFOmedlem LAPP Norway, tidligere Miltronic, i Drammen. Her intervjuet vi Ola Storrusten, administrerende direktør for LAPP Norway. "LAPP Norway startet opp for 55 år siden og har siden vokst til å bli markedsleder i Norge innen fleksible spesialkabler til industrien" fortalte Storrusten. LAPP er en av Norges kabelspesialister, og har spesialisert seg på ÖLFLEX® kabelen, som var den eneste av sitt slag, da den ble produsert på 1950-tallet. I dag har de 27 ansatte, og omsatte i 2022 for 212 millioner NOK. I tillegg har selskapet kun hatt 2 administrerende direktører siden start. Les mer om LAPP i denne utgaven av månedens EFOmedlem.

Historien

Lapp Norway, tidligere kjent som Miltronic, ble startet opp allerede i 1968 av Tom Nilsen.  

«Tom Nilsen hadde vært på en messe i Tyskland, og sett mange av de kablene som Oskar Lapp hadde laget. Dette var ÖLFLEX® kabler, de første fleksible og oljebestandige industrikablene som ble laget i verden.» fortalte Ola Storrusten. Tom Nilsen fikk agenturet i Norge på LAPP sine produkter, og dette ble en suksess. «Da jeg begynte i 2003 var det en nedgang i markedet, industrien lå litt nede, og vi hadde fokusert veldig på olje- og gassindustrien. Da var spørsmålet: hva gjør vi nå for å få litt fart på salget?».

Miltronic, med Ola Storrusten som administrerende direktør, satte i 2003 i gang med å lage egne produktkataloger, og opprettet samtidig el nummer på alle sine lagerførte produkter. Samtidig begynte de å jobbe godt sammen med elektrogrossistene. «Vi ønsket å markedsføre oss på en annen måte, og gjøre det enkelt for kundene våre.» Alt arbeidet endte i at Miltronic ble Gasellebedrift 2 år på rad.  

Miltronic ble kjøpt opp av LAPP Group i 2018, og endret navn til LAPP Norway på samme tid. LAPP Group har tilholdssted i Tyskland, og det var her selskapet først ble opprettet. LAPP-gruppen har i dag over 4500 ansatte, 100 datterselskaper og 22 fabrikker over hele verden.
«Vi har hele tiden vært et selskap i vekst og i 2018 byttet vi navn til LAPP Norway for å vise vår tilknytning til moderselskapet.  Vi omsatte i 2022 for 212 millioner. I løpet av ett år leverer vi rundt 7 millioner meter kabel. Det tilsvarer strekningen Drammen – Kreta og tilbake.»

LAPP sine kabler har med andre ord alltid vært en del av Miltronic, og videre LAPP Norway, sin historie.

Satsningsområder

I dag satser LAPP Norway på flere områder. Det er spesielt kabler til industrien, havbruk, akvakultur, marine, skip og offshore som står på tapetet. Her trengs det spesialkabler, noe som er blant ekspertisefeltet til LAPP. «Havbruk satser vi veldig mye på, det er liksom en ny cornerstone for oss», fortalte Ola.

LAPP skriver på sine nettsider at de har levert fleksible og skreddersydde kabelløsninger til norsk industri i over 50 år. Til sammen har de utviklet og produsert over 75.000 forskjellige kabeltyper til nærmest alle bransjer over hele verden.  

Disse spesialkablene brukes flere steder enn de fleste er klar over, og LAPP Norway har levert kabler til store kjente prosjekter som Gardemoen, Sporveien Oslo, AHUS, Munch-museet og Nasjonalgalleriet for å nevne noen.

LAPP Norway satser også internt på videreutvikling og digitalisering for å forenkle hverdagen. Likevel er de fortsatt opptatt av å være til stede for sine kunder. «Digitale løsninger er bra, men det kan ikke erstatte den direkte kommunikasjonen med et annet menneske. Vi i LAPP Norway har mye kompetanse, og ønsker å være der for våre kunder. Vi er aldri mer enn en telefonsamtale unna, og kan bidra med faglige råd, service og veiledning når våre kunder trenger hjelp» sa Ola.

ÖLFLEX®

ÖLFLEX® er en verdenskjent kabelserie fra LAPP. De har produsert originale styre- og kontrollkabler siden 1959. ÖLFLEX® kabelen er et av LAPPs viktigste produkter. Den blir blant annet brukt i industrien, samt i Olje & Gass og Maritim sektor.  Se eksempler på ÖLFLEX® -kabler i små tverrsnitt nedenfor.

Bildet: Eksempler på noen avÖlflexkablene til LAPP i små tverrsnitt.

En av de nyeste kablene i ÖLFLEX® serien er kjedekabelen «ÖLFLEX® SERVO FD zeroCM», som er det første kabeldesignet som oppnår 100% «elektrisk symmetri» og forbedret elektromagnetisk kompatibilitet. Denne kabelen har vært en del av forskningsprosjektet «PEPA» til det tyske forbundsdepartementet for økonomi og klimabeskyttelse hvor LAPP demonstrerte hvordan interferens i tilkoblingsløsninger praktisk talt kan elimineres. I tillegg til LAPP er selskapene SEW-EURODRIVE, BLOCK, Danfoss, MAGNETEC og det tekniske universitetet i Darmstadt involvert i dette prosjektet.

Denne nye zeroCM® -teknologien fjerner ikke årsaken til EMC-interferens, men reduserer bl.a. lekkasjestrømmer og gir et avgjørende bidrag for forbedret EMC i maskiner og systemer. Det nye kabeldesignet gjør det mulig å redusere lekkasjestrømmer med opptil 80%, og dette gir mulighet for lengre kabellengder mellom frekvensomformer og motor.  

Les om forskningsprosjektet på LAPP sin nettside her.

Se video om denne kabelen her.

Lekkasjestrøm (rms og maksimumsnivå) målt vedfrekvensomformerens utgang for en 4 kW frekvensomformer og 50 m kabellengde.

Bærekraft, elektrifisering og EPD

I dag satser LAPP Norway på fornybar energi og elektrifisering. «Vi er opptatt av bærekraft og så at elektrifisering var et område hvor vi kunne bidra, og som det var mulig å ta markedsandeler. Vi har utviklet egne kabler for lading av buss, båt og ferjer samt kabler som gir landstrøm til skip som ligger i havn», i tillegg har vi også standard ladekabler» fortalte Ola Storrusten. På den fornybare siden forhandler LAPP Norway kabler, konnektorer og merking for solcelle-anlegg. LAPP har også flere standardprodukter som de forteller er svært velegnet for vindkraft og vindmøller.

Bærekraft er viktig, både for LAPP og LAPP Norway. «Vi har bare en verden til rådighet, og vår jobb er å ta ansvar for ressursene som er tilgjengelige. Denne jobben er godt forankret i våre verdier. Vi jobber aktivt for å redusere mengden avfall internt samt å gjenvinne så mye som mulig. I tillegg har vi elektriske firmabiler og eget jordvarmeanlegg i bedriften. Ut mot våre kunder fokuserer vi på fornuftig emballering, digitalisering, lagerføring og gode transportløsninger for å lage minst mulig fotavtrykk. I den sammenheng har vi startet med å lage EPD-dokumentasjon for våre produkter. EPD (Environmental Product Declaration) dokumenterer miljøbelastningen til et produkt, gir brukeren informasjon om produktets ressursbruk fra vugge til grav, og kalles ofte for en miljødeklarasjon.» fortalte Ola.

f.v: Marie Loe Halvorsen (EFO), Ola Storrusten (LAPPNorway) & Frank Jaegtnes (EFO).

«Vi skal fortsette å være gode på det vi kan, å utvikle oss videre på de områdene der bransjen er i endring»,avslutter Ola Storrusten.

f.v: Frank, Ola & Marie

LAPP Norway er en fremoverlent leverandør av spesialkabler,og de spiller en viktig rolle i elektrifiseringen av Norge. En stor takk til Ola Storrusten for intervjuet, og til hele LAPP Norway for at vi fikk komme på besøk.

Vi ønsker å formidle våre medlemmers historier. Holder bedriften din på med noe spennende, eller har dere en historie dere ønsker å fortelle? Ta kontakt med Thea@efo.no

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing