EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Møt månedens EFOmedlem: Solenergi FUSen

Månedens EFOmedlem er Solenergi FUSen. FUSens administrerende direktør, Thor Christian Tuv, er en av Norges solenergi-pioneerer, og har jobbet med sol i flere tiår. EFO ble invitert med inn på feiringen av FUSens 10-årsjubileum 18. januar, og fikk et godt innblikk i hvordan FUSen gikk fra å være en liten og viljesterk bedrift, til å bli en suksessfull og stabil bedrift med over 20 ansatte. En av våre favoritt-sitater fra jubileumsfeiringen var sitatet fra Thor Christian: «Once you go into solar, you never get out». Les mer i janurutgaven av månedens EFOMedlem.

Historien

Solenergi FUSen er klar på en ting – Alle skal ha tilgang på ren energi. Alltid. Deres historie startet i årsskiftet mellom 2012-2013, og solenergi har stått på agendaen siden dag en.
Bakgrunnen for etableringen av Solenergi FUSen har Tuv skrevet om på bedriftens nettsider.
Han hadde bestemt seg for å bygge solenergi på sitt eget tak i 2012. På denne tiden hadde Tuv jobbet med produksjon av solceller, solcellepaneler og utbygging av solenergi i utlandet siden 2002. Nå var planen klar: Han skulle bygge i Norge til seg selv. Som Tuv skriver på nettsidene til FUSen: «Derfor tok jeg kontakt med noen firma som sa at de kunne gjøre slike jobber. Det gikk ikke bra - for etter å ha snakket med dem så var vurderingen min at de ikke kunne levere med den kvalitet og de løsninger som skulle til for å ha et godt anlegg».

For å komme videre, og få fart på solenergiutbyggingen i Norge, bestemte Tuv seg for å starte SolenergiFUSen.  Målet var å sørge for at Norge fikk en seriøs, proff solenergiutbygger.  
 

Siden den gang har det skjedd mye for FUSen. De har blant annet blitt utnevnt til Gaselle i Dagens Næringsliv (2017), startet og fullført Norges største solanlegg på ASKO bygg Vestby og rehabilitert fasaden til TICON i Drammen med solenergi. I dag leverer de til næringsbygg, og har oppdrag fra store kunder som ODA, KLP Eiendom og ASKO, for å nevne noen.

Bilde: Solenergi FUSen

FUSen har 4 konkrete verdier, som de baserer arbeidet sitt på. Disse er: Alltid Bærekraftig, Alltid de Riktige Mennesker, Alltid positiv og profesjonell, og Alltid skape verdier.

Fremoverlent

FUSen har vært fremoverlent og satt kvalitet først. De var tidlig ute med å tilby solcellepaneler som smelter snø. Dette var en løsning FUSen og Innos AS skapte sammen, og som er unik på verdensbasis. Dette systemet viser hvor mange kg snø per kvadratmeter som ligger på taket, og anlegget er bygd slik at snøen kan smeltes raskere enn den faller.
Dette sørger for kontroll, og at ingen må opp på taket for å måke snø hver gang det har vært nedfall. I tillegg sørger denne løsningen for at eldre bygg, som tidligere var for svak for snølastkravet, nå enklere vil kunne benytte seg av solcelleanlegg på en trygg måte.

I tillegg til solceller som smelter snø, tilbyr FUSen solceller til vegg og fasader, skråtak og flate tak.

f.v Bjørn Thorud, Thor Christian Tuv & Frank Jaegtnes. Bildet tatt 22. Januar 2013 under den offisielle åpningen av Glava Energy Center, Sverige.

10-årsjublieumet

SolenergiFUSen feiret 10-årsjubileumet sitt på Sentralen i Oslo den 18. januar. Her ble det fortalt om historien til FUSen, og deltakere fikk høre fra FUSens støttespillere, og sentrale menneskene som har vært med gjennom de siste ti årene. Det var besøk fra blant annet Solenergiklyngens ledere Trine Kopstad Berentsen, samt støttespillere fra Norfund, Malling & CO, Oslo Kommune, Hydrogen Europe og Bergen Carbon Solutions, samt deleier i FUSEN, Akershus Energi.

Tuv var tydelig på én ting fra starten av: «Kritikerne teller ikke, det er dem som står på som teller.»

Under feiringen hadde Tuv invitert opp en gruppe trommiser som spilte og holdt show med sine imponerende trommeferdigheter og samspill. I ettertid ble vi fortalt av Tuv at han ønsket å vise utviklingen til FUSen. På 5-årsjubileumet hadde de invitert inn solister til å synge, og kontrasten i dag var at selv om solistene sang vakkert, slik de ansatte for fem år siden jobbet godt, har de nå utviklet seg til å bli et skikkelig team – som alle samarbeider i takt med hverandre. Dette ble flott visualisert gjennom samarbeidet disse trommeslagerne viste. I 2023 er SolenergiFUSen et godt, samkjørt Team med stor T.

Noen av budskapene som kom tydelig frem under feiringen var:

  • Vi må tro mer på sol i Norge
  • Det har endelig blitt en ordentlig solbransje i Norge
  • Norge ligger noen år etter Sverige, og vi har fremdeles mye potensiale til å utvikle oss.


Et siste sitat vi tar med oss fra feiringen, var sitatet fra Trine Kopstad Berentsen, som sa: «Solenergi er som et virus – og det finnes ingen kur», og videre fortalte hun at den som først blir bitt av solenergibasillen – vil alltid fortsette med solenergi på sin agenda.

Solenergi FUSen er en viktig leverandør og støttespiller av solenergi i Norge. Med solenergi har Norge enda bedre forutsetninger for å bli verdens første helelektriske samfunn. EFO ønsker å gratulere Solenergi FUSen med 10-årsjubileumet sitt. Vi ser frem til neste jubileum!

Vi ønsker å formidle våre medlemmers historier. Holder bedriften din på med noe spennende, eller har dere en historie dere ønsker å fortelle? Ta kontakt med Thea@efo.no

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing