EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE
En spire vokser ut av PC tastaturet som tegn på mer miljøvennlig data. Nexans og EFO sin logo er avbildet i høyre og venstre hjørne øverst på bilde.

Nexans og EFO tar viktige skritt i digitaliseringen av livssyklus- og klimadata

Nexans, en ledende leverandør innen elektrifisering, har i samarbeid med Elektroforeningen (EFO), nylig tatt et viktig skritt for klimaet ved å tilgjengeliggjøre klimadata digitalt i EFO-databasen og Produktdata Templaten (PDT).

Digital tilgjengelighet av klima-utslippsdata på produktnivå via EFO

Ved å tilgjengeliggjøre utslippsdata på produktnivå (og ikke bare produktfamilie-nivå) kan Nexans nå tilby verdifull innsikt i klimapåvirkningen av deres produkter.

- Vårt mål med å tilby detaljerte klimadata digitalt er å fremme miljøtransparens, og bruk av dataene. Vi håper dette initiativet vil forenkle hverdagen for hele verdikjeden og bidra til mer klimasmarte valg, forteller Hanna Wird, markedssjef hos Nexans i Norden

Dataene stammer fra tredjepartsverifiserte miljødeklarasjoner (EPD eller PEP) og kan enkelt hentes ut eller lastes ned fra EFO via API eller lignende. Utslippene er tilgjengelige for hvert enkelt produkt og fase (A1-A3), og er spesifisert i henhold til ISO 22057 (digital kommunikasjon av miljøprestasjoner).

Bilde hentet fra EFObasen

EPD eller PEP? – To begreper, samme formål

EPDer (Environmental Product Declaration) og PEP (Product Environmental Profile) har samme funksjon i å formidle miljøpåvirkningen av et produkt og baserer seg på samme etablerte LCA-ISO-standarder. Dette er også bekreftet av EPD Norge. Alle Nexans' miljødeklarasjoner er tredjepartsverifiserte, samt godkjente og publiserte av PEP-EcoPassport. Lenker til PDF-dokumentene finnes både i EFO-databasen, på Nexans' hjemmeside og publisert i PEP-ECO-Passport Portalen.

Hvorfor bruker Nexans PEP?

Mens EPD-en er bred og omfatter alle mulige produkter (som for eksempel sement, isolering, asfalt osv..), fokuserer PEP:en mer spesifikt på elektriske og elektroniske produkter. Det er også grunnen til at Nexans har valgt å bruke PEP i stedet for EPD.

Miljødeklarasjoner på over 80% av salget i Norge

-Det er tidskrevende og komplekst å ta frem miljødeklarasjoner, og derfor er vi stolte over å ha nådd en dekningsgrad på over 80% av salget i Norge, sier Hanna Wird. -Som lokal produsent med høyt fokus på bærekraft, spesielt klimapåvirkning, regner vi med at våre produkter generelt sett står seg godt i sammenligninger. Dermed ønsker vi selvfølgelig at så mange kunder som mulig bruker disse dataene og tar bevisste valg, legger hun til.

Lærefase

- Samtidig er vi i en tidlig fase, fortsetter Wird. -Utviklingen når det gjelder både datatilgang og- materialvalg går i et ekstremt raskt tempo, samtidig som miljødeklarasjonene kan være gyldige i opp til fem år. Derfor bør dataene fortsatt brukes med godt skjønn. Vi lærer kontinuerlig: det som er en sannhet i dag, er ikke nødvendigvis det i morgen. Det faktum står vi ydmyke overfor, legger Wird til.

EFO er glade for det gode samarbeidet

-Jeg er glad for det gode samarbeidet med våre medlemmer og at vi nå endelig kan publisere de første produktdatamalene for kabel. Det er inspirerende å se hvordan flere av våre medlemmer engasjerer seg i ekspertgrupper for å ta fram produktdatamaler. Dette kommer ikke bare EFO, men hele bransjen til gode, forteller Phillip Tran, Teknologidirektør i EFO.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing